Brev från rättare H.W. Persson som sökte lyckan i Australien.

Nästan ren avskrift av orginalbrev.

                                            Camberwell den 24/4 1928

 

Det är nu länge sedan jag lämnade Eknö och Ni undrar väl hur jag har det. Jag är ensam här. Ebba och Britta är fortfarande i Sverige. Jag tyckte det var bäst att jag reste ensam så jag fick se hur det var innan jag tog hit familjen. Jag har nu en bra plats på en får farm  450 kr i månaden. Vi har 60.000 får. Jag började som baundari, rider det menas att man har ett par tusen får att se efter samt 25 engelska mil av stängsel vilken sträcka man måste rida en gång om dagen. Nu är jag andre man och har det bra fast man får tillbringa det mesta av dagen i sadeln, det går ann.

Nu ser jag mer folk om dagarna och har någon att tala med. Innan jag fick den här platsen såg jag inte en människa på en hel månad. Jag var stationerad på en utkant från all ära och redlighet, Jag höll nästan på att bli mörkrädd men man vänjer sig vid allting.

Jag kom hit utan att betala, jag mönstrade i en båt som hette Skagen, som lättmatros med 125 kr i månaden. Den gick till Sydafrika och meningen var att den sen skulle gå hit men istället gick den till Ostindien, därifrån till Japan från Japan till Amerikas vestkust och sen hit så jag fick stanna ombord ett par månader längre än jag hade beräknat. Vi kom till Adelucde och jag frågade om han ville mönstra av mig men han ville ej så jag lyfte på hatten och tackade för skjutsen och gick iland. Resan kostade mig bara tiden att komma hit.

Jag hoppas att Ni alla mår bra och önskar att Ni fortfarande får bli krya och friska. Den första tiden jag var här önskade jag många gånger att jag hade stannat på Eknö men en mun har större chanser här en hemma. Jag har köpt en liten farm men har den utarrenderad. Jag vill ej lämna min plats ännu för jag har utsikt att avancera och det är bättre.

Får och vete är bästa i det här landet. Fick Ni bra vete vid Gökalund det intresserar mig att höra. Har ni Polly kvar jag tyckte om den hästen?  Jag har en god häst nu men jag kan aldrig lita på den. Är Henning kvar och hur går det med hans kor. Är det fortfarande dåligt pris för mjölk eller har det blivit bättre. Här är det en ganska god affär.

Är Västra Eknö sålt och i så fall vem har köpt det. Om jag önskar att komma hem en gång så skall jag bo i den trakten jag trivdes där men jag stannar nog här men jag skall hem och se hur det ser ut om tio år. Jag hoppas att jag blir bjuden på Herr Jonssons 60 års dag. Jag skall säkert infinna mig. Om jag vore Herrarna Jonsson så skulle jag ta en tripp hit och ligga här en månad och sen hem igen. Det vore en lagom resa för Er. Birger kan väl klara finanserna nu antar jag.

Nu får jag sluta för denna gång med många hälsningar till er alla och tusen tack för den tid jag haft på Eknö. Skall snart skriva till Birger.

                  Högaktningsfullt

                  H. Persson

 

H.W. Persson

4 Royal Cresent

Camberwell Melbourne

Viktoria   Australia       

                                        åter   

 

Orginalbrev nedan